Omduvill...

Lanta Animal Welfare

http://www.lantaanimalwelfare.com 

 

Denna underbara hund som jag kallade "Maya" höll oss sällskap en hel dag. Hennes ena bakben hade en konstig vinkel och hon bad om kärlek och bekräftelse. Tyvärr kunde de inte ta emot henne på detta Shelter då hon ändå inte var "akutfall" och var fin i hullet. Jag kan förstå dem . Någonstans måste de dra en gräns. Men Maya fastnade i mitt hjärta och hon fick för mig stå för alla de som behöver hjälp.

I december 2009 reste jag och min sambo på semester till Koh Lanta i Thailand. Mitt första besök i Thailand.

Det som genast berörde mig var alla lösspringande hundar på stranden och deras försök att få lite uppmärksamhet och kärlek. Många av hundarna hade halsband och var bara lyckliga i sin frihet på stranden där de kunde leka med andra hundar medans deras ägare arbetade på restaurangerna eller hotellen i närheten. Även på hotellet där vi bodde hade de en hund som sprang mellan hotellgästerna och bara gav kärlek! Hon sprang före oss när vi kom hem på kvällarna och visade vägen och såg hela tiden till att hålla reda på gästerna och gav oss alla kärlek med sitt sätt att se till att alla hade det bra. Underbara Mae... du hade hittat din uppgift och var lycklig i den. Nätterna tillbringade du på någon av gästernas bungalows veranda. Fullt tillfreds med att vakta den gästen just den natten. Du hade en tillhörighet och en uppgift i flocken!

Men de andra...de som ingen ville veta av. De kom fram till oss turister för att få en klapp eller lite kli på magen när de vågade. Så snart någon Thailändare visade sig så sprang de sin väg igen. Jag fick veta att minst 80 % av Koh Lantas invånare är muslimer....och tyvärr så ser de på hundar på ett annat sätt. Mitt sökande efter ett Shelter (där de tar hand om hemlösa djur) gav snart resultat och jag hittade på stranden där vi bodde ett helt underbart Shelter för djur som var i nöd. Tyvärr kunde de inte ta hand om alla... De hade nu 46 hundar , katter + en apa vid mitt besök...men vilka underbara människor som gav en stor del av sitt liv åt detta.

En norsk kvinna låg bakom detta, Junie Kovacs. Hon startade här på stranden en restaurang, Time for Lime http://www.timeforlime.net/activities.htm för 8 år sedan och bakom detta hus har hon byggt upp bungalows och detta Shelter för djur i nöd. Allt hon får över går till detta och hon håller nu också på att bygga upp en klinik med veterinär i närheten för att kunna ge hjälp åt så många nödställda djur som möjligt. Med hjälp av volontärer driver hon detta och under högsäsong får de också hjälp av turister att rasta hundarna men under lågäsong hinner inte alla hundar få tid för promenader.  Ett problem är också att de djur som tas om hand oftast är några år och de är svåra att omplacera. Att ta en sådan hund till tex sverige skulle kosta ca 15000:- dessutom ....och hur många har de pengarna? Därför blir de flesta kvar på detta Shelter.

Läs på länkarna här uppe om lantavillawellfare och timeforlime.... det är hemskt när man läser om hur djuren behandlas. De förgiftas och får utstå sticksår och plågsamma pinor av människor som inte förstår att djuren har känslor och behov som vi. Allt de vill ha är en tillhörighet och något att stoppa i sin hungriga mage. De behöver all hjälp de kan få. Jag kommer också att sprida information om detta Shelter på alla sätt jag kan framöver. Jag inser att jag inte kan hjälpa alla men det lilla var och en kan bidra med är värdefullt!